Actieradius elektrische bus

Actieradius elektrische bedrijfswagen

Bereken zelf je rijbereik

Bereken zelf je rijbereik

Actieradius elektrische bedrijfswagen
Bereken zelf je rijbereik

Hoeveel kilometer kan ik non-stop rijden zonder de accu op te laden? Met andere woorden: wat is de actieradius of rijbereik van mijn elektrische bus? Dat is de hamvraag voor iedereen die een elektrische bedrijfswagen overweegt. Het eerlijke antwoord: het ligt eraan.

Bereken je rijbereik

WLTP-actieradius

Het begint natuurlijk met de capaciteit van het accupakket. Dat is de basis voor je actieradius. Neem de ID. Buzz Cargo. Die heeft een 77 kWh accu, goed voor een actieradius van 424 kilometer. Dit is officieel berekend via de WLTP-testmethode. Voor veruit de meeste bedrijven meer dan genoeg voor een stevige werkdag.

Persoonlijke actieradius

Wat de specifieke actieradius van je elektrische bus wordt, is afhankelijk van waar en hoe snel je rijdt, hoe warm het is, of je de airco aan hebt en hoe zwaar je beladen bent. Met de onderstaande actieradius-simulator kun je het effect hiervan voor jouw situatie inschatten. Ook het rijden met een aanhanger vermindert de actieradius.

Hoe zit het met een aanhanger?

Niet in de simulator, maar vanzelfsprekend ook van invloed op de actieradius, is het rijden met een aanhanger. De ID. Buzz is hiervoor prima geschikt en trekt 1000 kg. Afhankelijk van hoe zwaar je de aanhanger hebt beladen, kan de actieradius flink teruglopen. Bij het trekken van een caravan kan de actieradius zelfs halveren, volgens de ANWB. (bronOpent een externe link)

Belangrijke factoren die je actieradius beïnvloeden

Waar rij je en hoe snel?

Werk je veel in de stad of zit je juist veel op de snelweg? Waar je rijdt, bepaalt je snelheid. En je snelheid is van invloed op je rijbereik. Tijdens ritten op de snelweg met een hoge snelheid verbruik je aanzienlijk meer energie dan in het stadsverkeer.

Wat is de buitentemperatuur?

Accu’s presteren optimaal bij een buitentemperatuur van grofweg 25 graden. Bij lagere neemt de actieradius van een elektrische bus wat af. Iets om in de winter rekening mee te houden.

Verwarming of airco aan?

Gebruik van de autoverwarming of airco kost relatief veel energie en heeft flinke invloed op je actieradius. Als je het koud hebt, kun je beter de stoelverwarming aanzetten.

Hoe zwaar is je belading?

Net zoals bij een bedrijfswagen met een brandstofmotor geldt ook voor een elektrische bus: hoe meer je meeneemt, hoe groter het energieverbruik. Met minder overbodige spullen in je bus kom je dus verder.

Leer de actieradius optimaal benutten

Met de gratis ID. Buzz gebruikerstraining

Leer de actieradius optimaal benutten

Met de gratis ID. Buzz gebruikerstraining

Doe de ID. Buzz gebruikerstraining

Elektrisch rijden is net even anders dan wat je gewend bent. Daarom krijg je bij aankoop van je ID. Buzz Cargo een gratis ID. Buzz gebruikerstraining.

✔️ Leer hoe je de maximale actieradius optimaal kunt benutten
✔️ Leer hoe je optimaal gebruik kunt maken van de slimme rij-assistenten
✔️ Leer hoe je je telefoon koppelt en welke mogelijkheden dit biedt

De training duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats bij je eigen Volkswagen Bedrijfswagens dealer. In je eigen bus, zodat je alles direct kunt toepassen. Natuurlijk is er tijdens de training alle ruimte voor vragen en kun je samen met de trainer de weg opgaan.

Nog 5 tips om je actieradius te vergroten