Actieradius elektrische bus

Actieradius elektrische bedrijfswagen
Bereken zelf je rijbereik

Wat is je actieradius?
Bereken zelf je rijbereik

Hoeveel kilometer kan ik non-stop rijden zonder de accu op te laden? Met andere woorden: wat is de actieradius of rijbereik van mijn elektrische bus? Dat is de hamvraag voor iedereen die een elektrische bedrijfswagen overweegt. Het eerlijke antwoord: het ligt eraan. Er zijn verschillende factoren die je actieradius kunnen beïnvloeden, op deze pagina lees je er alles over. 

Bereken je actieradius

Wat beïnvloed je actieradius?

Waar rij je en hoe snel?

Werk je veel in de stad of zit je juist veel op de snelweg? Waar je rijdt, bepaalt je snelheid. En je snelheid is van invloed op je actieradius. Tijdens ritten op de snelweg met een hoge snelheid verbruik je aanzienlijk meer energie dan in het stadsverkeer.

WLTP-actieradius

WLTP actieradius is de actieradius die is vastgesteld aan de hand van de WLTP testmethode. Het begint met de capaciteit van het accupakket. Dat is de basis voor je actieradius. Neem de ID. Buzz Cargo. Die heeft een 79 kWh accu, goed voor een actieradius van 459 kilometer. Dit is officieel berekend aan de hand van de verschillende testparamters. Voor veruit de meeste bedrijven meer dan genoeg voor een stevige werkdag.

Persoonlijke actieradius

Wat de specifieke actieradius van je elektrische bus wordt, is afhankelijk van waar en hoe snel je rijdt, hoe warm het is, of je de airco aan hebt en hoe zwaar je beladen bent. Met de onderstaande actieradius-simulator kun je het effect hiervan voor jouw situatie inschatten. Ook het rijden met een aanhanger vermindert de actieradius.

Hoe zit het met een aanhanger?

Niet in de simulator, maar vanzelfsprekend ook van invloed op de actieradius, is het rijden met een aanhanger. Het trekgewicht van de elektrische bedrijfswagen is hierbij erg belangrijk. De ID. Buzz is hiervoor prima geschikt en trekt 1.200 kg. Afhankelijk van hoe zwaar je de aanhanger hebt beladen, kan de actieradius flink teruglopen. Bij het trekken van een caravan kan de actieradius zelfs halveren, volgens de ANWB. (bronOpent een externe link)

Nog 5 tips om je actieradius te vergroten