Kosten zakelijk elektrisch rijden

Kosten elektrische bedrijfswagen

Alles over belasting, subsidie, verbruik, onderhoud

Alles over belasting, subsidie, verbruik, onderhoud

Hoeveel kost zakelijk elektrisch rijden?
Belasting, subsidie, verbruik, onderhoud.

Een elektrische bedrijfswagen is om meerdere redenen een goede keuze. Het is beter voor de planeet, het rijdt een stuk rustiger en je profiteert van allerlei belastingvoordeel. Maar hoeveel kost elektrisch rijden nou eigenlijk?

Aanschafkosten
Belastingvoordeel en subsidie

Op dit moment zijn er twee 100% elektrische Volkswagen Bedrijfswagens beschikbaar. De ID. Buzz Cargo vanaf € 46.200 excl. btw. de e-Crafter vanaf € 56.700 excl. btw. Aangezien de overheid ook dit jaar nog een aantal belastingvoordelen en subsidies biedt, kan het daadwerkelijke aankoopbedrag flink lager uitkomen.

Bespaar met BPM en MIA

Allereerst betaal je ook in 2023 voor elektrische bedrijfswagens geen aanschafbelasting (BPM). Dat scheelt al gauw zo’n 37,7%. Daarnaast kun je aanspraak maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze belastingmaatregel mag je tot wel 36% van het investeringsbedrag (waar je een bus mee koopt) ten laste brengen van de winst die je dat jaar maakt. Uiteindelijk hoef je dus minder belasting over je winst te betalen. Naast de aanschaf van een bedrijfswagen, mag je de MIA ook gebruiken als je bijvoorbeeld investeert in een laadpaal. Voorwaarde is wel dat je altijd minimaal € 2.500 investeert. Extra interessant: de MIA mag je bovenop de normale investeringaftrek aanvragen.

Rekenvoorbeeld MIA

Stel: je maakt een winst van € 100.000 en moet daarover 25% vennootschapsbelasting betalen. Koop je dit jaar voor bijvoorbeeld € 56.700 excl. btw een bedrijfswagen met code G op de MilieulijstOpent een externe link, dan is de aftrek 36%. Je belaste winst wordt daardoor met € 20.412 verlaagd naar € 79.588. Je betaalt dus geen 25% over € 100.000, maar over € 79.588. Dat scheelt je € 5.103.

Subsidieregeling elektrische bedrijfsauto's (SEBA)

Met de subsidieregeling elektrische bedrijfsauto’s (SEBA) stimuleert het kabinet om te investeren in nieuwe elektrische bestelauto’s. Deze subsidie bedraagt 10% met een maximum van € 5.000 en is van toepassing op de ID. Buzz Cargo en e-Crafter. Voor MKB-bedrijven is deze subsidie vanaf 2022 verhoogd naar 12%. De regeling kun je aanvragen via de website van RVO. Kijk voor meer informatie op de website RVO.nlOpent een externe link of informeer bij de dealer. 

Pas je als ondernemer op de investering ook kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, energieinvesteringsaftrek (EIA) of milieu-investeringsaftrek (MIA) toe, dan kan dat gewoon naast de SEBA. Het bedrag van de SEBA komt echter wel in mindering op het investeringsbedrag waarvoor je EIA of MIA kunt aanvragen.

Tip: check de lokale subsidies

Het is interessant om te controleren welke extra subsidies er in jouw specifieke gemeenteOpent een externe link gelden voor elektrische bedrijfswagens. Zo steunen veel gemeenten ondernemers die minimaal 18 uur per week in de gemeente werken, met een gratis laadpunt, bij aanschaf van een honderd procent elektrische bestelauto. Deze regeling komt bovenop de al bestaande subsidie voor elektrische bestelauto’s van € 5.000 voor ondernemers.

Verbruikskosten
Bereken je geschatte kosten per jaar

Hoeveel je verbruikskosten van je elektrische bedrijfswagen zijn, is afhankelijk van een aantal factoren. Waar je meestal rijdt. Hoeveel kilometer per jaar aflegt. Waar je voornamelijk oplaadt en welke laadpas je daarvoor gebruikt. Maak met onderstaande simulator een inschatting van jouw verbruikskosten.

Meer fiscale voordelen
Geen wegenbelasting. 16% bijtelling

Als je nu een elektrische bus aanschaft, betaal je tot 2026 geen of minder wegenbelasting (MRB). Bovendien profiteren eigenaars van zakelijke elektrische bedrijfswagens ook bij aankoop in 2023 van een lagere bijtelling: 16% over de eerste € 30.000. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar.

Rekenvoorbeeld: elektrisch vs traditioneel
De aanschafprijs van een elektrische bedrijfswagen is vaak hoger dan die van een bus op fossiele brandstof. En toch is het een slimmere investering gezien de lagere variabele kosten. In de tabel hieronder vind je een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: elektrisch vs traditioneel

<b>Rekenvoorbeeld: elektrisch vs traditioneel</b>

Caddy Maxi 2.0 TDI 90 kW DSG

ID. Buzz Cargo 77 kWh

Transporter L1 2.0TDI 110 kW DSG

Prijs auto excl. btw/bpm

 

€ 23.375

€ 46.200

€ 32.450

Auto-componenten per kilometer*

€ 0,31

€ 0,51

€ 0,38

Brandstof per kilometer**

€ 0,11

€ 0,06

€ 0,18

Totaal kosten per kilometer

€ 0,42

€ 0,57

€ 0,56

Inclusief SEBA

-

€ 0,48

-

Prijs auto excl. btw/bpm

 

Auto-componenten per kilometer*

Brandstof per kilometer**

Totaal kosten per kilometer

Inclusief SEBA

*  Componenten bevatten; afschrijving, onderhoud, reparatie, banden, verzekering, houderschapsbelasting, vervangend vervoer en pechhulp
**  Afhankelijk van laad- en brandstofkosten. Gerekend met € 0,35 per kWh en €2,265 per liter diesel

Getoonde berekening is een voorbeeldberekening op basis van een bezitsduur van 5 jaar en een jaarkilometrage van 20.000. Prijzen in de tabel zijn exclusief BTW. De voorbeeldberekening is opgesteld met als doel een indicatie te geven tussen de te verwachten gemiddelde kosten voor een Caddy Maxi, ID. Buzz Cargo en Transporter. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.