Bandenlabel

Bandenlabel

Net als bij auto’s, huizen, wasmachines, koelkasten en andere apparaten, heeft de Europese Unie sinds 2012 ook voor banden een ‘energielabel’ verplicht gesteld. Op het bandenlabel is te zien hoe goed de band presteert met betrekking tot onder andere brandstofefficiëntie, grip bij nat wegdek en extern afrolgeluid. 

Vanaf 1 mei 2021 is het EU-bandenlabel vernieuwd en moet het bandenlabel ook bij nieuwe auto’s getoond worden. Op ieder bandenlabel staat een QR-code, die is gekoppeld aan een openbare Europese database met productinformatie over de specifieke band.

De gedachte achter het label

In 2050 wil de EU klimaatneutraal zijn. Tot die tijd moet er hard gewerkt worden om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Zo zullen auto's minder of, liever nog, geen CO2 moeten uitstoten. Ook banden spelen hier een rol in. Brandstofbesparende banden dragen bij aan een lager verbruik, of dat nu een fossiele brandstof is of stroom

Uitleg van bandenlabel

Wat betekenen de verschillende symbolen en letters op het bandenlabel? *

  1. ‘Brandstofefficiëntie’ laat in 5 klassen (A t/m E) zien hoe de band scoort op brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van de band op het wegdek.
  2. 'Grip op nat wegdek’ geeft in 5 klassen (A t/m E) aan hoe goed de band presteert op een nat wegdek.
  3. ‘Geluid’ geeft in 3 klassen (A t/m C) en in decibel (dB) informatie over de hoeveelheid afrolgeluid van de band.
  4. Het ‘sneeuwsymbool’ laat zien of een band geschikt is voor gebruik bij zware sneeuwcondities en winterse omstandigheden.
  5. Het ‘ijssymbool’ geeft weer of een band geschikt is voor gebruik bij zeer hevige sneeuw- en ijscondities.

Veelgestelde vragen

Met onderstaande veelgestelde vragen informeren we je graag.

Ook kun je op de site van de Europese UnieOpent een externe link alle informatie vinden over het nieuwe bandenlabel en de regelgeving vanuit de EU. Staat je vraag er niet bij of is het antwoord niet geheel duidelijk? Neem dan contact op met onze Klantenservice via telefoonnummer 088 - 033 0109: op werkdagen en zaterdag bereikbaar van 08:00 uur tot 20:00 uur. Je kunt ook een e-mail sturen via onze contactpagina of stel je vraag via onze social kanalen.

Vragen over het bandenlabel op auto’s

Vragen over het bandenlabel voor losse banden

De voordelen van onze Altijd Door Service

Omdat een buitengewone bedrijfswagen buitengewone service verdient. Omdat je een hekel hebt aan verrassingen die geld kosten. En… omdat je gewoon zonder zorgen de weg op wilt. Daarom krijg je nu 2 jaar garantie op onderhoud en zelfs 4 jaar reparatiegarantie op onderdelen en uitgevoerde werkzaamheden. Dat betekent heel lang, heel relaxed rijden, zolang jij je bedrijfswagen volgens fabrieksvoorschrift bij de Volkswagen Bedrijfswagens dealer laat onderhouden. Dus is er iets met je Volkswagen? Wij lossen het op.

4 jaar garantie op reparaties. Voor mekaar. Met de Altijd Door Service.

  • Profiteer van 2 jaar garantie op onderhoud en 4 jaar garantie op reparaties
  • Tot wel 12 jaar garantie op de carrosserie
  • Voorwaarde: onderhoud bij Volkswagen Bedrijfswagen dealer
  • Reparatie door Volkswagen experts
  • Extra: gratis pechhulp in bijna heel Europa, ook in je eigen woonplaats

Bekijk de garantievoorwaarden