Hoeveel bijtelling betaal je voor jouw Volkswagen bedrijfswagen?

Als je een Volkswagen bedrijfswagen zakelijk én privé gebruikt, dan betaal je hiervoor bijtelling. De regels, voorwaarden en percentages voor deze fiscale bijtelling veranderen regelmatig. Die wijzigingen kunnen je financiële situatie beïnvloeden. Daarom laten we je op deze pagina zien wat de laatste bijtellingsregels en –percentages zijn. En hoe je zelf eenvoudig de bijtelling voor jouw Volkswagen bedrijfswagen kunt berekenen.

Bereken je bijtelling
Als je in je Volkswagen bedrijfswagen meer dan 500 km per jaar privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. Hoeveel bijtelling je betaalt, is onder meer afhankelijk van het type auto dat je rijdt. Bereken jouw netto bijtellingskosten per maand met onze handige rekentool.

Bereken je bijtellingOpent een externe link

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je bedrijfswagen jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt. De bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak is van toepassing op ondernemers of werknemers die een auto van de zaak ter beschikking hebben gekregen. Het voordeel dat deze auto ook privé gebruikt mag worden, wordt voor werknemers belast als loon in natura en bij ondernemers bij hun winst geteld. 

Voor ondernemers geldt de bijtelling voor het privé-gebruik van de bedrijfswagen als de auto tot het vermogen van de onderneming behoort of als de auto door de onderneming geleast wordt. In principe komen alle autokosten dan ten laste van de winst, maar voor het privégebruik wordt deze aftrekpost gecorrigeerd met de bijtelling. De bijtelling bedraagt bij ondernemers nooit meer dan de werkelijke kosten en lasten.

Bijtellingscalculator

Bereken de bijtelling die voor jou van toepassing is met de eenvoudige bijtellingscalculator.

Hoe hoog is de bijtelling in 2021?

In welke bijtellingscategorie jouw bedrijfswagen valt, hangt af van de CO2-uitstoot. In 2021 zijn er 2 categorieën: 12% of 22% bijtelling. De 12% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en over de eerste € 40.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit percentage geldt ook voor auto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot.

Per 2022 gaat de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 16% over de eerste € 40.000. In 2023 en 2024 blijft het percentage naar verwachting 16% en in 2025 wordt dat 17%. Daarna geldt het standaardtarief van 22% ook voor elektrische auto’s. Voor alle overige modellen, geldt een bijtellingspercentage van 22%.

 

Hoe berekenen wij jouw bijtelling?

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  • De fiscale waarde van je bedrijfswagen
  • Het bijtellingspercentage van de auto
  • Het gehanteerde loonbelastingtarief

De rekensom:
Cataloguswaarde (= fiscale waarde) x bijtellingspercentage x belastingschijf/12 maanden = de maandelijkse bijtelling

 

Heb je bijtellingskorting?

Naast elektrische auto’s, kunnen ook andere modeluitvoeringen met een kenteken van voor 2017 nog in aanmerking komen voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan geldt de korting alleen nog als het een elektrische auto betreft: er wordt dan jaarlijks op basis van de tabel van dat jaar bekeken hoe hoog de bijtellingskorting in dat jaar is.

Disclaimer van NL

  • Om We Connect te kunnen gebruiken, heb je een Volkswagen ID-gebruikersaccount nodig. Log in via de We Connect-App met je gebruikersnaam en wachtwoord en registreer je wagen in jouw account. Voor We Connect Plus heb je tot 90 dagen na voertuigoverdracht om je bedrijfswagen te registreren op vwn.de/myVolkswagen of via de Volkswagen We Connect-app (beschikbaar in de App Store en Google Play Store) om de diensten volledig te kunnen gebruiken tijdens de overeengekomen kosteloze periode. Een geïntegreerde internetverbinding maakt het gebruik van de mobiele onlinediensten van We Connect mogelijk. De binnen Europa gemaakte datakosten worden gedragen door Volkswagen AG als onderdeel van de netwerkdekking met uitzondering van de Streaming & Internetdiensten en individuele In-Car Apps. Om gebruik te kunnen maken van de streaming- en internetdiensten, individuele In-Car Apps en de Wi-Fi-hotspot, kunnen data-abonnementen worden gekocht bij de externe mobiele communicatiepartner Cubic Telecom en worden gebruikt binnen de netwerkdekking in tal van Europese landen. Informatie over de voorwaarden, prijzen en ondersteunde landen is beschikbaar op vw.cubictelecom.com. Als alternatief kan de bestuurder internetradio en mediastreaming gebruiken via een mobiel apparaat (bijv. smartphone) dat als mobiele wifi-hotspot kan fungeren. In dit geval zijn de betreffende diensten alleen beschikbaar in combinatie met een bestaand mobiel abonnement tussen jou en je mobiele provider of met een afzonderlijk daartoe afgesloten contract en alleen indien dekking beschikbaar is. Afhankelijk van je mobiele abonnement kan voor gegevensuitwisseling via internet extra kosten in rekening worden gebracht (bijv. roamingkosten), vooral als je de dienst in het buitenland gebruikt. Om de gratis We Connect app te gebruiken heb je een smartphone met een geschikt iOS of Android besturingssysteem en een simkaart met data-optie nodig. Je hebt ook een geschikt mobiel abonnement nodig dat al bestaat of apart is geregeld met je mobiele provider. De beschikbaarheid van de individuele We Connect- en We Connect Plus-services die in de pakketten worden beschreven, kan van land tot land verschillen en is ook afhankelijk van het voertuig of de uitrusting. Deze diensten zijn beschikbaar voor de duur van de overeengekomen contractduur en kunnen tijdens de contractperiode onderhevig zijn aan inhoudelijke wijzigingen of zelfs beëindigd worden. Ga naar connect.volkswagen-we.com of vraag je Volkswagen dealer om meer informatie. Voor informatie over de voorwaarden van je mobiele telefoon kun je contact opnemen met je mobiele provider.