Kosten van een elektrische bedrijfswagen

Welke kosten heb je bij een elektrische bedrijfswagen?

Welke kosten heb je bij een elektrische bedrijfswagen?

Elektrisch rijden is om meerdere redenen een goede keuze: je hebt bij een  elektrische bedrijfswagens te maken met de nieuwste technieken, de nieuwste designs, een milieuvriendelijk ontwerp en er zitten fiscale voordelen aan vast! Maar hoeveel kost elektrisch rijden nou eigenlijk?

Het laden van je elektrische bedrijfswagen kan op verschillende oplaadpunten. We maken onderscheid tussen thuis laden, bij een publieke laadpaal laden en snel laden. De kosten hiervoor zijn als volgt:

  • Thuis laden: €0,23 per kWh/€0,03 per kilometer.
  • Bij een publieke laadpaal: tussen de €0,25 en €0,60 per kWh/€0,06 per kilometer.
  • Snelladen: circa €0,60 per kWh/€0,09 per kilometer.

Jaarlijks komt dat neer op de volgende kosten:
- Thuis laden: 2.550 kWh x €0,22 = €561,- stroomkosten per jaar.
- Publiek laadpunt: 2.550 kWh x €0,35 = €892,50 stroomkosten per jaar.
- Fastned-snellader: 2.550 kWh x €0,59 = €1.504,50 stroomkosten per jaar.
(Bron: ZERauto.nl)

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten van elektrische bedrijfswagen

‘Gewone’ auto’s hebben meer onderhoud nodig dan elektrische auto’s. Dit heeft onder andere te maken met het aantal draaiende onderdelen binnen de motor. Een auto met een verbrandingsmotor heeft vaak meer dan tweehonderd draaiende onderdelen; deze onderdelen slijten, en moeten af en toe vervangen worden. Een elektrische auto heeft minder dan twintig draaiende delen in de aandrijflijn. Dat betekent dat je ook minder geld kwijt bent aan regulier onderhoud. Olie verversen, nieuwe bougies, vervanging van koppeling of distributieriem kom je op de rekening van een onderhoudsbeurt van je elektrische auto niet tegen. Grootste slijtageonderdelen van een elektrische auto zijn de banden en de remmen, al gaan ook die laatste doorgaans een stuk langer mee dan bij een brandstofauto, omdat je veel gebruik maakt van remmen op de elektromotor.

Eén van de grootst mogelijke kostenposten bij een elektrische auto is onderhoud of de vervanging van het accupakket. Om angst over een kapot accupakket bij elektrische autobezitters weg te nemen, bieden veel dealers een uitgebreide garantie op de levensduur. Bekijk de voorwaarden goed: ook bij occasions kan er nog sprake zijn van fabrieksgarantie op het accupakket (bron: ANWB).

 

Elektrisch rijden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het elektrisch rijden nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief over de duurzame bedrijfswagens van Volkswagen.

Vrijstellingen en subsidies voor elektrisch rijden

Voor elektrische bedrijfswagens gelden enkele vrijstellingen, om het rijden van een milieuvriendelijke voertuig te bevorderen. Wanneer je in 2020 elektrische bedrijfswagens aanschaft, kom je voor de volgende subsidies en vrijstellingen in aanmerking:

  • Wegenbelasting en bpm: voor een volledig elektrische auto betaal je geen wegenbelasting (MRB). Deze vrijstelling geldt in elk geval in 2020. Dat scheelt honderden tot wel meer dan €1.000 per jaar. Verder betaal je in 2020 geen aankoopbelasting (bpm) voor nieuwe elektrische auto's.

  • Lagere bijtelling zakelijke auto: ben je ondernemer of heb je een leaseauto van de zaak? De bijtelling voor een elektrische auto is een stuk lager dan voor andere auto's. Stekkerauto's die in 2020 op de weg komen, hebben een bijtelling van 8% over de eerste 45.000 euro. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar.

  • Subsidie elektrische deelauto of bedrijfsauto: sommige gemeenten hebben een subsidieregeling voor elektrische deelauto's. Amsterdam geeft subsidie op elektrische bestelauto's, als in ruil daarvoor een auto op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. (Bron: Milieu Centraal)

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Onderhoud aan de elektrische bedrijfsauto. Hoe werkt dat?

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden? 

Elektrische bedrijfswagen: kopen of leasen?

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Elektrisch rijden voor jouw onderneming?

Wil jij meer weten of de mogelijkheden op het gebied van elektrisch rijden? Ga in gesprek met de Volkswagen Bedrijfswagens dealer bij jou in de buurt.

Disclaimer van NL

  • Om We Connect te kunnen gebruiken, heb je een Volkswagen ID-gebruikersaccount nodig. Log in via de We Connect-App met je gebruikersnaam en wachtwoord en registreer je wagen in jouw account. Voor We Connect Plus heb je tot 90 dagen na voertuigoverdracht om je bedrijfswagen te registreren op vwn.de/myVolkswagen of via de Volkswagen We Connect-app (beschikbaar in de App Store en Google Play Store) om de diensten volledig te kunnen gebruiken tijdens de overeengekomen kosteloze periode. Een geïntegreerde internetverbinding maakt het gebruik van de mobiele onlinediensten van We Connect mogelijk. De binnen Europa gemaakte datakosten worden gedragen door Volkswagen AG als onderdeel van de netwerkdekking met uitzondering van de Streaming & Internetdiensten en individuele In-Car Apps. Om gebruik te kunnen maken van de streaming- en internetdiensten, individuele In-Car Apps en de Wi-Fi-hotspot, kunnen data-abonnementen worden gekocht bij de externe mobiele communicatiepartner Cubic Telecom en worden gebruikt binnen de netwerkdekking in tal van Europese landen. Informatie over de voorwaarden, prijzen en ondersteunde landen is beschikbaar op vw.cubictelecom.com. Als alternatief kan de bestuurder internetradio en mediastreaming gebruiken via een mobiel apparaat (bijv. smartphone) dat als mobiele wifi-hotspot kan fungeren. In dit geval zijn de betreffende diensten alleen beschikbaar in combinatie met een bestaand mobiel abonnement tussen jou en je mobiele provider of met een afzonderlijk daartoe afgesloten contract en alleen indien dekking beschikbaar is. Afhankelijk van je mobiele abonnement kan voor gegevensuitwisseling via internet extra kosten in rekening worden gebracht (bijv. roamingkosten), vooral als je de dienst in het buitenland gebruikt. Om de gratis We Connect app te gebruiken heb je een smartphone met een geschikt iOS of Android besturingssysteem en een simkaart met data-optie nodig. Je hebt ook een geschikt mobiel abonnement nodig dat al bestaat of apart is geregeld met je mobiele provider. De beschikbaarheid van de individuele We Connect- en We Connect Plus-services die in de pakketten worden beschreven, kan van land tot land verschillen en is ook afhankelijk van het voertuig of de uitrusting. Deze diensten zijn beschikbaar voor de duur van de overeengekomen contractduur en kunnen tijdens de contractperiode onderhevig zijn aan inhoudelijke wijzigingen of zelfs beëindigd worden. Ga naar connect.volkswagen-we.com of vraag je Volkswagen dealer om meer informatie. Voor informatie over de voorwaarden van je mobiele telefoon kun je contact opnemen met je mobiele provider.