Kosten van een elektrische bedrijfswagen

Welke kosten heb je bij een elektrische bedrijfswagen?

Welke kosten heb je bij een elektrische bedrijfswagen?

Elektrisch rijden is om meerdere redenen een goede keuze: je hebt bij een  elektrische bedrijfswagens te maken met de nieuwste technieken, de nieuwste designs, een milieuvriendelijk ontwerp en er zitten fiscale voordelen aan vast! Maar hoeveel kost elektrisch rijden nou eigenlijk?

Het laden van je elektrische bedrijfswagen kan op verschillende oplaadpunten. We maken onderscheid tussen thuis laden, bij een publieke laadpaal laden en snel laden. De kosten hiervoor zijn als volgt:

  • Thuis laden: €0,23 per kWh/€0,03 per kilometer.
  • Bij een publieke laadpaal: tussen de €0,25 en €0,60 per kWh/€0,06 per kilometer.
  • Snelladen: circa €0,60 per kWh/€0,09 per kilometer.

Jaarlijks komt dat neer op de volgende kosten:
- Thuis laden: 2.550 kWh x €0,22 = €561,- stroomkosten per jaar.
- Publiek laadpunt: 2.550 kWh x €0,35 = €892,50 stroomkosten per jaar.
- Fastned-snellader: 2.550 kWh x €0,59 = €1.504,50 stroomkosten per jaar.
(Bron: ZERauto.nl)

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten van elektrische bedrijfswagen

‘Gewone’ auto’s hebben meer onderhoud nodig dan elektrische auto’s. Dit heeft onder andere te maken met het aantal draaiende onderdelen binnen de motor. Een auto met een verbrandingsmotor heeft vaak meer dan tweehonderd draaiende onderdelen; deze onderdelen slijten, en moeten af en toe vervangen worden. Een elektrische auto heeft minder dan twintig draaiende delen in de aandrijflijn. Dat betekent dat je ook minder geld kwijt bent aan regulier onderhoud. Olie verversen, nieuwe bougies, vervanging van koppeling of distributieriem kom je op de rekening van een onderhoudsbeurt van je elektrische auto niet tegen. Grootste slijtageonderdelen van een elektrische auto zijn de banden en de remmen, al gaan ook die laatste doorgaans een stuk langer mee dan bij een brandstofauto, omdat je veel gebruik maakt van remmen op de elektromotor.

Eén van de grootst mogelijke kostenposten bij een elektrische auto is onderhoud of de vervanging van het accupakket. Om angst over een kapot accupakket bij elektrische autobezitters weg te nemen, bieden veel dealers een uitgebreide garantie op de levensduur. Bekijk de voorwaarden goed: ook bij occasions kan er nog sprake zijn van fabrieksgarantie op het accupakket (bron: ANWB).

 

Elektrisch rijden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het elektrisch rijden nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief over de duurzame bedrijfswagens van Volkswagen.

Vrijstellingen en subsidies voor elektrisch rijden

Voor elektrische bedrijfswagens gelden enkele vrijstellingen, om het rijden van een milieuvriendelijke voertuig te bevorderen. Wanneer je in 2020 elektrische bedrijfswagens aanschaft, kom je voor de volgende subsidies en vrijstellingen in aanmerking:

  • Wegenbelasting en bpm: voor een volledig elektrische auto betaal je geen wegenbelasting (MRB). Deze vrijstelling geldt in elk geval in 2020. Dat scheelt honderden tot wel meer dan €1.000 per jaar. Verder betaal je in 2020 geen aankoopbelasting (bpm) voor nieuwe elektrische auto's.

  • Lagere bijtelling zakelijke auto: ben je ondernemer of heb je een leaseauto van de zaak? De bijtelling voor een elektrische auto is een stuk lager dan voor andere auto's. Stekkerauto's die in 2020 op de weg komen, hebben een bijtelling van 8% over de eerste 45.000 euro. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar.

  • Subsidie elektrische deelauto of bedrijfsauto: sommige gemeenten hebben een subsidieregeling voor elektrische deelauto's. Amsterdam geeft subsidie op elektrische bestelauto's, als in ruil daarvoor een auto op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. (Bron: Milieu Centraal)

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Onderhoud aan de elektrische bedrijfsauto. Hoe werkt dat?

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden? 

Elektrische bedrijfswagen: kopen of leasen?

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Elektrisch rijden voor jouw onderneming?

Wil jij meer weten of de mogelijkheden op het gebied van elektrisch rijden? Ga in gesprek met de Volkswagen Bedrijfswagens dealer bij jou in de buurt.