e-Crafter van Stedin

Hoe Lekkerland, Stedin en Coolblue over elektrisch rijden denken

Hoe Lekkerland, Stedin en Coolblue over elektrisch rijden denken

Ondernemers horen vaak dat dit hét moment is om elektrisch te gaan rijden. Maar is dat ook zo? Stedin, Lekkerland en Coolblue, grote bedrijven die veel in binnenstedelijk gebied rijden, zetten de eerste stappen om elektrisch rijden in de bedrijfsvoering in te passen. Wat zijn hun bevindingen?

Lekkerland en elektrisch rijden

e-Crafter Lekkerland

Lekkerland is een leverancier van koeken, snoep en andere producten die je bijvoorbeeld bij tankstations kunt krijgen. Het bedrijf zit dus veel op de weg. Normaal gesproken met een Volkswagen Crafter, maar tijdens een pilot werd het model ingewisseld voor een e-Crafter. Waarom was deze pilot zo belangrijk voor Lekkerland? Juur Boogaard, manager operations, merkt dat hij in steeds meer steden niet meer onder elektrisch rijden uitkomt. ‘We bezorgen veel in Amsterdam. Dit is één van de eerste steden die het groottransport, maar ook het gebruik van brandstofauto’s aan banden wil leggen.’ Belangrijkste conclusie volgens Juur is dat het verschil tussen een gewone bestelwagen en een elektrische variant steeds kleiner wordt. ‘Ze zijn beide even luxe, voorzien van alles wat we gewend zijn en hebben evenveel laadruimte. Alleen reden we tijdens de pilot wel een stuk schoner. Niemand die tijdens het laden en lossen last heeft van onze uitlaatgassen.’

Stedin wil ook na 2025 nog de stad in

Stedin e-Crafter

Na de klimaattop (2015) in Parijs sluiten steeds meer Nederlandse steden zich aan bij de zogeheten Green Deal. Met dit verbond maken zij extra meters om hun stadskern in 2025 emissievrij te laten bevoorraden. Voertuigen die veel stikstofoxide (NOx), koolmonoxide (CO), en roet (PM) uitstoten, worden uit de zogeheten milieuzones geweerd of krijgen een boete.

Nu is dat al het geval voor dieselvoertuigen ouder dan 2005. Over 5 jaar komt geen enkele bestelwagen die op diesel of benzine rijdt het stadscentrum meer in. Voor Stedin, die met 2.100 bedrijfswagens het grootste wagenpark van de Randstad heeft, een nogal belangrijke reden om te verduurzamen. Chief Operating Officer Judith Koole: ‘Onze collega’s zitten veel op de weg om storingen te verhelpen en slimme meters te installeren. Dat doen ze voornamelijk in stedelijk gebied. Schoon vervoer voor Stedin is dus essentieel.’

Coolblue bezorgt televisies 100% elektrisch

100% elektrische bedrijfswagens

Coolblue bezorgt veel in de binnenstad, waarvan veel televisies. Daarom krijgen inwoners van Amsterdam en Rotterdam die hun tv bij Coolblue bestellen, deze voortaan milieuvriendelijk bezorgd. De bestelwagens die het bedrijf gebruikt, rijden op zonne-energie: stroom die ze zelf opwekken op het dak van hun distributiecentrum in Tilburg. Helemaal CO2-neutraal dus. Naar verwachting rolt Coolblue deze duurzame manier van bezorgen ook uit naar andere Nederlandse steden. 

Vaak opladen?

Hoewel er vaak wordt getwijfeld aan de actieradius van een elektrische bestelwagen - moet je niet om de haverklap opladen? - relativeren Stedin, Lekkerland en Coolblue de discussie. Hard kun je er niet mee, evenmin is de elektrische bedrijfswagen geschikt voor lange afstanden. Maar wie binnen de bebouwde kom blijft en zijn route vooraf efficiënt plant, kan buiten werktijd opladen. Juur Boogaard: ‘Een e-Crafter rijdt maximaal 90 kilometer per uur, maar binnen de bebouwde kom halen we dat toch niet.’

Elektrisch rijden 
nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het elektrisch rijden nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief over de duurzame bedrijfswagens van Volkswagen.

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor jou

5 branches waarin elektrisch rijden nu al toegepast kan worden

De elektrificatie van Volkswagen Bedrijfswagens

Je elektrische auto opladen, hoe doe je dat?

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor jou

Elektrisch rijden voor jouw onderneming?

Wil jij meer weten over de mogelijkheden op het gebied van elektrisch rijden? Ga in gesprek met de Volkswagen Bedrijfswagens dealer bij jou in de buurt.