e-Crafter van Stedin

Hoe Lekkerland, Stedin en Coolblue over elektrisch rijden denken

Hoe Lekkerland, Stedin en Coolblue over elektrisch rijden denken

Ondernemers horen vaak dat dit hét moment is om elektrisch te gaan rijden. Maar is dat ook zo? Stedin, Lekkerland en Coolblue, grote bedrijven die veel in binnenstedelijk gebied rijden, zetten de eerste stappen om elektrisch rijden in de bedrijfsvoering in te passen. Wat zijn hun bevindingen?

Lekkerland en elektrisch rijden

e-Crafter Lekkerland

Lekkerland is een leverancier van koeken, snoep en andere producten die je bijvoorbeeld bij tankstations kunt krijgen. Het bedrijf zit dus veel op de weg. Normaal gesproken met een Volkswagen Crafter, maar tijdens een pilot werd het model ingewisseld voor een e-Crafter. Waarom was deze pilot zo belangrijk voor Lekkerland? Juur Boogaard, manager operations, merkt dat hij in steeds meer steden niet meer onder elektrisch rijden uitkomt. ‘We bezorgen veel in Amsterdam. Dit is één van de eerste steden die het groottransport, maar ook het gebruik van brandstofauto’s aan banden wil leggen.’ Belangrijkste conclusie volgens Juur is dat het verschil tussen een gewone bestelwagen en een elektrische variant steeds kleiner wordt. ‘Ze zijn beide even luxe, voorzien van alles wat we gewend zijn en hebben evenveel laadruimte. Alleen reden we tijdens de pilot wel een stuk schoner. Niemand die tijdens het laden en lossen last heeft van onze uitlaatgassen.’

Stedin wil ook na 2025 nog de stad in

Stedin e-Crafter

Na de klimaattop (2015) in Parijs sluiten steeds meer Nederlandse steden zich aan bij de zogeheten Green Deal. Met dit verbond maken zij extra meters om hun stadskern in 2025 emissievrij te laten bevoorraden. Voertuigen die veel stikstofoxide (NOx), koolmonoxide (CO), en roet (PM) uitstoten, worden uit de zogeheten milieuzones geweerd of krijgen een boete.

Nu is dat al het geval voor dieselvoertuigen ouder dan 2005. Over 5 jaar komt geen enkele bestelwagen die op diesel of benzine rijdt het stadscentrum meer in. Voor Stedin, die met 2.100 bedrijfswagens het grootste wagenpark van de Randstad heeft, een nogal belangrijke reden om te verduurzamen. Chief Operating Officer Judith Koole: ‘Onze collega’s zitten veel op de weg om storingen te verhelpen en slimme meters te installeren. Dat doen ze voornamelijk in stedelijk gebied. Schoon vervoer voor Stedin is dus essentieel.’

Coolblue bezorgt televisies 100% elektrisch

100% elektrische bedrijfswagens

Coolblue bezorgt veel in de binnenstad, waarvan veel televisies. Daarom krijgen inwoners van Amsterdam en Rotterdam die hun tv bij Coolblue bestellen, deze voortaan milieuvriendelijk bezorgd. De bestelwagens die het bedrijf gebruikt, rijden op zonne-energie: stroom die ze zelf opwekken op het dak van hun distributiecentrum in Tilburg. Helemaal CO2-neutraal dus. Naar verwachting rolt Coolblue deze duurzame manier van bezorgen ook uit naar andere Nederlandse steden. 

Vaak opladen?

Hoewel er vaak wordt getwijfeld aan de actieradius van een elektrische bestelwagen - moet je niet om de haverklap opladen? - relativeren Stedin, Lekkerland en Coolblue de discussie. Hard kun je er niet mee, evenmin is de elektrische bedrijfswagen geschikt voor lange afstanden. Maar wie binnen de bebouwde kom blijft en zijn route vooraf efficiënt plant, kan buiten werktijd opladen. Juur Boogaard: ‘Een e-Crafter rijdt maximaal 90 kilometer per uur, maar binnen de bebouwde kom halen we dat toch niet.’

Elektrisch rijden 
nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het elektrisch rijden nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief over de duurzame bedrijfswagens van Volkswagen.

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor jou

5 branches waarin elektrisch rijden nu al toegepast kan worden

De elektrificatie van Volkswagen Bedrijfswagens

Je elektrische auto opladen, hoe doe je dat?

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor jou

Elektrisch rijden voor jouw onderneming?

Wil jij meer weten over de mogelijkheden op het gebied van elektrisch rijden? Ga in gesprek met de Volkswagen Bedrijfswagens dealer bij jou in de buurt.

Disclaimer van NL

  • Om We Connect te kunnen gebruiken, heb je een Volkswagen ID-gebruikersaccount nodig. Log in via de We Connect-App met je gebruikersnaam en wachtwoord en registreer je wagen in jouw account. Voor We Connect Plus heb je tot 90 dagen na voertuigoverdracht om je bedrijfswagen te registreren op vwn.de/myVolkswagen of via de Volkswagen We Connect-app (beschikbaar in de App Store en Google Play Store) om de diensten volledig te kunnen gebruiken tijdens de overeengekomen kosteloze periode. Een geïntegreerde internetverbinding maakt het gebruik van de mobiele onlinediensten van We Connect mogelijk. De binnen Europa gemaakte datakosten worden gedragen door Volkswagen AG als onderdeel van de netwerkdekking met uitzondering van de Streaming & Internetdiensten en individuele In-Car Apps. Om gebruik te kunnen maken van de streaming- en internetdiensten, individuele In-Car Apps en de Wi-Fi-hotspot, kunnen data-abonnementen worden gekocht bij de externe mobiele communicatiepartner Cubic Telecom en worden gebruikt binnen de netwerkdekking in tal van Europese landen. Informatie over de voorwaarden, prijzen en ondersteunde landen is beschikbaar op vw.cubictelecom.com. Als alternatief kan de bestuurder internetradio en mediastreaming gebruiken via een mobiel apparaat (bijv. smartphone) dat als mobiele wifi-hotspot kan fungeren. In dit geval zijn de betreffende diensten alleen beschikbaar in combinatie met een bestaand mobiel abonnement tussen jou en je mobiele provider of met een afzonderlijk daartoe afgesloten contract en alleen indien dekking beschikbaar is. Afhankelijk van je mobiele abonnement kan voor gegevensuitwisseling via internet extra kosten in rekening worden gebracht (bijv. roamingkosten), vooral als je de dienst in het buitenland gebruikt. Om de gratis We Connect app te gebruiken heb je een smartphone met een geschikt iOS of Android besturingssysteem en een simkaart met data-optie nodig. Je hebt ook een geschikt mobiel abonnement nodig dat al bestaat of apart is geregeld met je mobiele provider. De beschikbaarheid van de individuele We Connect- en We Connect Plus-services die in de pakketten worden beschreven, kan van land tot land verschillen en is ook afhankelijk van het voertuig of de uitrusting. Deze diensten zijn beschikbaar voor de duur van de overeengekomen contractduur en kunnen tijdens de contractperiode onderhevig zijn aan inhoudelijke wijzigingen of zelfs beëindigd worden. Ga naar connect.volkswagen-we.com of vraag je Volkswagen dealer om meer informatie. Voor informatie over de voorwaarden van je mobiele telefoon kun je contact opnemen met je mobiele provider.