Volkswagen Transporter: Duurzaam op aardgas en groen gas

Volkswagen Bedrijfswagens breidt het Transporter-gamma uit met EcoFuel-versies die geschikt zijn voor CNG (compressed natural gas of aardgas) en het nog duurzamere Groen Gas. Met die Groen Gas-certificaten is het mogelijk om CO2-neutraal te rijden. Door het duurzame karakter komen de Transporter EcoFuel-modellen in aanmerking voor overheidssubsidie: de regeling emissie-arme taxi’s en bestelauto’s.

De Transporter EcoFuel-modellen beschikken over een 85 kW sterke motor die speciaal is ontwikkeld voor het gebruik van aardgas en Groen Gas. Zo zijn de legeringen van de kleppen en de cilinderkop aangepast aan de hogere verbrandingstemperaturen.

Drie of vier CNG-tanks

Afhankelijk van de versie is een Transporter EcoFuel uitgerust met drie of vier CNG-tanks, met een totale inhoud van 21 tot 30 kg gas. Bij sommige versies zijn de tanks van composietmateriaal en daarmee circa 24 kg lichter dan conventionele gastanks. Deze besparing komt volledig ten goede aan het laadvermogen. Bij alle uitvoeringen zijn de tanks plaatsbesparend ingebouwd en blijft de originele benzinetank gehandhaafd. Het is dus ook mogelijk om op benzine te rijden.

Ruime actieradius

De Transporter EcoFuel is er in vele uitvoeringen: van gesloten bestelwagen met korte of lange wielbasis, via de pick-up (enkele cabine) tot en met een opbouwversie voor bijvoorbeeld kippers. Afhankelijk van het model en het aantal tanks varieert de actieradius op aardgas van circa 200 km tot circa 290 km.

Steuntje in de rug voor duurzaamheid 

Aardgas is de ‘schoonste’ fossiele brandstof die er is, maar het kan nog duurzamer door Groen Gas te gebruiken. Dit gas komt vrij bij de vergisting van organisch afval, zoals planten, tuinafval, mest en rioolslib. Daardoor is Groen Gas vrijwel CO2-neutraal. Er zijn verschillende partijen in Nederland die Groen Gas produceren én in het gasnet pompen. Hiervoor worden Groen Gas-certificaten verstrekt. De Transporter EcoFuel-modellen zijn met deze certificaten leverbaar. Zo wordt het feitelijk mogelijk om CO2-neutraal te rijden. De Transporter EcoFuel-modellen komen in aanmerking voor de subsidieregeling emissie-arme taxi’s en bestelauto’s. Voor de Transporter Kombi-modellen geldt dit voor auto’s die vanaf week 45 van 2013 geproduceerd worden. Deze regeling voorziet in een subsidie van € 1.250. Daarnaast zijn er diverse stimuleringsregelingen van lokale overheden waarbij een extra subsidie kan worden verkregen voor de Transporter EcoFuel.  De Volkswagen bedrijfswagendealer informeert ondernemers hier uiteraard graag over.

Toon prijzen:


De prijzen op de website staan standaard op excl. BTW, BPM en kosten rijklaar maken. Naar wens kunt u kiezen voor de vertoning van prijzen incl. BTW, BPM en kosten rijklaar maken.