Factoren van invloed op actieradius

Actieradius elektrisch rijden: welke factoren zijn er van invloed op het bereik?

Actieradius elektrisch rijden: welke factoren zijn er van invloed op het bereik?

Hoeveel kun je eigenlijk rijden met een elektrisch voertuig voordat je weer moet opladen? Ervaren bestuurders van elektrische auto’s weten inmiddels dat de actieradius van een aantal factoren afhankelijk is. En belangrijk: je hebt hier als bestuurder zelf grote invloed op.

Wat is actieradius?

Met de actieradius wordt bedoeld: de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds te laden. De actieradius van een elektrische auto bestaat enerzijds uit de capaciteit van de accu en anderzijds uit het verbruik van de auto.

Waar het bij brandstofauto’s om het aantal verbruikte liters gaat, hebben we het bij elektrische auto’s over het aantal kilowattuur (kWh). Als voorbeeld nemen we de e-Crafter: met zijn 35,8 kWh accupakket heeft de e-Crafter een actieradius van 173 km (NEDCOpens an external link) / 115 km (WLTP). En dat is voor de meeste bedrijven voldoende voor een volledige werkdag zonder tussentijds opladen. 

Drie factoren die van invloed zijn op verbruik en actieradius

1. Rijstijl van de bestuurder

De meest bepalende factor van de actieradius is misschien wel de rijstijl. Met een elektrische auto is het namelijk goed mogelijk om zuinig te rijden. Denk hierbij aan rustig optrekken, tijdig gas terugnemen in plaats van hard afremmen, en denk ook aan het terugdringen van je maximumsnelheid. De e-Crafter is daarom begrensd op 90 km/h, hiermee wordt energie bespaard. Wanneer je het voertuig laat uitrollen, dan werkt de elektromotor als dynamo en de teruggewonnen energie wordt in de accu opgeslagen. Dit wordt ook wel recuperatie genoemd. Met het gaspedaal is dit goed te regelen. De exacte hoeveelheid energie die bijgeladen wordt, kun je aflezen in de e-manager op je dashboard.

2. Gewicht van het voertuig en de belading

Net als bij alle andere voertuigen geldt ook bij elektrische auto’s dat het gewicht van het voertuig invloed kan hebben op het verbruik. Een volledig beladen elektrisch aangedreven auto verbruikt meer energie dan een lichtere variant. Extra lading heeft een negatieve invloed op de actieradius, neem dus geen overbodige spullen mee. Voor zakelijke ritten geldt dan ook: plan je rit goed, zodat je niet met extra lading de weg op moet.

3. Buitentemperatuur

Accu’s presteren het beste bij een temperatuur van grofweg tussen de 18 en 25 graden. Vooral in de winter neemt de actieradius van een elektrische auto vaak af. Lage temperaturen hebben effect op het accupakket, dat werkt dan minder effectief.

Elektrisch rijden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het elektrisch rijden nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief over de duurzame bedrijfswagens van Volkswagen.

Koelen en verwarmen

Een essentieel onderdeel bij het bewust omgaan met je elektrische auto is ‘klimatiseren’. Klimatiseren is niets meer of minder dan het verwarmen en koelen van je voertuig. De impact van klimatiseren is bij een elektrisch aangedreven auto vele malen groter dan bij een auto rijdend op brandstof. 

Om te weten waar het verschil in zit tussen rijden op een accu of een verbrandingsmotor, dienen we te kijken naar de achterliggende techniek.
Een verbrandingsmotor ontwikkelt zoveel warmte, dat je genoeg over hebt om het interieur  te verwarmen. Bij de verbranding van diesel wordt 40 procent omgezet in energie voor rijden. Er blijft maar liefst 60 procent over aan hitte. Dat is een belangrijk beginsel; het verlies van die restwarmte wordt gebruikt om een auto op te warmen.

Verwarmen kost energie

Bij een elektrisch aangedreven auto wordt maar liefst 95 procent van de stroom, opgeslagen in de accu, daadwerkelijk omgezet in bewegingsenergie. Er is dus maar sprake van 5 procent verlies. Bij een brandstof aangedreven auto gebruiken we het verlies, de warmte, om het interieur te verwarmen. Om een elektrische auto toch te kunnen verwarmen beschikt deze over een speciaal warmte-element. Deze wordt direct door de accu gevoed en kost veel energie. Bij vol vermogen kan dat wel 5 kWh zijn. Je moet hier dus slimmer mee omgaan. Bijvoorbeeld door de auto alvast voor te verwarmen als hij aan de laadpaal zit. Of bijvoorbeeld door alleen de stoelverwarmingen te gebruiken. Gelukkig zijn er ook nieuwe elektrische auto’s die voorzien zijn van een warmtepomp. Die weet slim gebruik te maken van de beperkte warmte die door de elektromotor ontwikkeld wordt, waardoor de speciale elektrische verwarming minder energie vraagt.

Koel bewust

In de zomer wil je gaan koelen, maar ook de airconditioning wordt met de accu gevoed. Deze kan wel 4 kWh aan elektriciteit vragen. Ter vergelijk: de meeste elektrische personenwagens kunnen met 15 kWh tot 100 kilometer afleggen. Dus als je de airco aanzet, kost het je ongelooflijk veel extra energie en dat betekent een behoorlijke impact op je actieradius. Daar dien je dus zorgvuldig mee om te gaan. Zorg ervoor dat je de airconditioning in de zomer niet op de ‘hoogste’ stand zet, maar bouw de temperatuur gelijkmatig af. Zo verbruik je minder stroom en win je kostbare kilometers.

Bereken de actieradius van jouw bus

Een voorbeeld hoe je de actieradius van jouw bedrijfswagen berekent:

  • Capaciteit accupakket in kWH is bijvoorbeeld 33kWh
  • Verbruik auto in kWh/100km is bijvoorbeeld 15kWh

Dan is de som als volgt: 33kWh/15kWh = 2,2x100 = 220 kilometer!

 

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Hoe Lekkerland, Stedin en Coolblue over elektrisch rijden denken

5 branches waarin elektrisch rijden nu al toegepast kan worden

Je elektrische auto opladen, hoe doe je dat?

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Elektrisch rijden voor jouw onderneming?

Wil jij meer weten of de mogelijkheden op het gebied van elektrisch rijden? Ga in gesprek met de Volkswagen Bedrijfswagens dealer bij jou in de buurt.

Disclaimer van NL

  • Om We Connect te kunnen gebruiken, heb je een Volkswagen ID-gebruikersaccount nodig. Log in via de We Connect-App met je gebruikersnaam en wachtwoord en registreer je wagen in jouw account. Voor We Connect Plus heb je tot 90 dagen na voertuigoverdracht om je bedrijfswagen te registreren op vwn.de/myVolkswagen of via de Volkswagen We Connect-app (beschikbaar in de App Store en Google Play Store) om de diensten volledig te kunnen gebruiken tijdens de overeengekomen kosteloze periode. Een geïntegreerde internetverbinding maakt het gebruik van de mobiele onlinediensten van We Connect mogelijk. De binnen Europa gemaakte datakosten worden gedragen door Volkswagen AG als onderdeel van de netwerkdekking met uitzondering van de Streaming & Internetdiensten en individuele In-Car Apps. Om gebruik te kunnen maken van de streaming- en internetdiensten, individuele In-Car Apps en de Wi-Fi-hotspot, kunnen data-abonnementen worden gekocht bij de externe mobiele communicatiepartner Cubic Telecom en worden gebruikt binnen de netwerkdekking in tal van Europese landen. Informatie over de voorwaarden, prijzen en ondersteunde landen is beschikbaar op vw.cubictelecom.com. Als alternatief kan de bestuurder internetradio en mediastreaming gebruiken via een mobiel apparaat (bijv. smartphone) dat als mobiele wifi-hotspot kan fungeren. In dit geval zijn de betreffende diensten alleen beschikbaar in combinatie met een bestaand mobiel abonnement tussen jou en je mobiele provider of met een afzonderlijk daartoe afgesloten contract en alleen indien dekking beschikbaar is. Afhankelijk van je mobiele abonnement kan voor gegevensuitwisseling via internet extra kosten in rekening worden gebracht (bijv. roamingkosten), vooral als je de dienst in het buitenland gebruikt. Om de gratis We Connect app te gebruiken heb je een smartphone met een geschikt iOS of Android besturingssysteem en een simkaart met data-optie nodig. Je hebt ook een geschikt mobiel abonnement nodig dat al bestaat of apart is geregeld met je mobiele provider. De beschikbaarheid van de individuele We Connect- en We Connect Plus-services die in de pakketten worden beschreven, kan van land tot land verschillen en is ook afhankelijk van het voertuig of de uitrusting. Deze diensten zijn beschikbaar voor de duur van de overeengekomen contractduur en kunnen tijdens de contractperiode onderhevig zijn aan inhoudelijke wijzigingen of zelfs beëindigd worden. Ga naar connect.volkswagen-we.com of vraag je Volkswagen dealer om meer informatie. Voor informatie over de voorwaarden van je mobiele telefoon kun je contact opnemen met je mobiele provider.