Financiele voordelen van elektrisch rijden

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden? 

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden? 

Elektrisch rijden voor de zaak: je weet het zo net nog niet. Een elektrische auto aanschaffen is een flinke investering en je huidige bedrijfswagen volstaat prima. Of zitten er zoveel fiscale voordelen aan elektrisch rijden, dat het opeens heel interessant wordt? Want met alle subsidies die nu gelden, houd je onderaan de streep mogelijk meer over.

Rijd je veel in de binnenstad van Amsterdam, Rotterdam of Utrecht?

Dan valt de milieuzone je ongetwijfeld op. Dieselauto’s geproduceerd vóór 2005, worden in deze stadscentra geweerd. Het is slechts het begin van een reeks CO2-reducerende maatregelen. Verwacht wordt dat Nederlandse steden in 2030 helemaal geen benzine- of dieselauto’s meer in de bebouwde kom toelaten. Het belang van regionale overheden om elektrisch rijden te stimuleren, is dus groot. Niet voor niets verstrekt de overheid, op zowel landelijk als regionaal niveau, interessante stimuleringsregelingen. Voor iedereen die elektrisch wil rijden, maar specifiek voor de groep die de binnenstad het meest betreedt: het bedrijfsleven. 

Belastingvoordeel elektrische auto

Fiscale voordelen elektrische bedrijfswagen

Nu nog maak je als ondernemer aanspraak op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze belastingmaatregel mag je tot wel 36 procent van het investeringsbedrag ten laste brengen van de winst die je dat jaar maakt. Uiteindelijk hoef je dus minder belasting over je winst te betalen. Naast de aanschaf van een bedrijfswagen, mag je de MIA ook gebruiken als je bijvoorbeeld investeert in een laadpaal. Voorwaarde is wel dat je altijd minimaal € 2.500 investeert. Extra interessant: de MIA mag je bovenop de normale investeringaftrek aanvragen. 



Hoe het werkt? Stel, je maakt een winst van € 100.000 en moet daarover 25 procent vennootschapsbelasting betalen. Koop je in 2021 voor bijvoorbeeld € 56.700 excl. btw een bedrijfswagen met code G op de Milieulijst, dan is de aftrek 36 procent. Je belaste winst wordt daardoor met € 20.412 verlaagd naar € 79.588. Je betaalt dus geen 25 procent over € 100.000, maar over € 79.588. Dat scheelt je € 5.103.

Interessante lokale subsidies elektrisch rijden

Lokale subsidies elektrisch rijden

Algemeen bekend is dat de overheid een lager belastingtarief (BPM) rekent voor auto’s die nauwelijks CO2 uitstoten. Voor volledig elektrische auto’s is het belastingtarief zelfs 0 procent. De hoogte van de BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot die een auto veroorzaakt. Daarnaast is het interessant om te controleren welke extra subsidies er in jouw specifieke gemeente gelden. Zo steunt de gemeente Amsterdam ondernemers die minimaal drie keer per week in de stad rijden met een subsidie van € 5.500 voor de aanschaf van een nieuwe, honderd procent elektrische bestelauto. Deze regeling komt bovenop de al bestaande subsidie voor elektrische bestelauto’s van € 5.000 voor ondernemers. Dat betekent een aanzienlijke bijdrage van €10.500 voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen. Ook de gemeente Rotterdam stimuleert elektrisch rijden met een soortgelijke subsidie van € 5.000. Vaak hebben naast het midden- en kleinbedrijf, ook zzp’ers en eenmanszaken recht op dit extra steuntje in de rug. 

Rekenvoorbeelden elektrisch rijden versus traditioneel rijden?

Met alle informatie die je net hebt gelezen, is het makkelijk uit te rekenen welke netto-investering je moet maken. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat je een Volkswagen e-Crafter van 3,5t koopt, met een aanschafwaarde van € 56.700.

Netto catalogusprijs excl. btw en bpm

€ 56.700

Bruto Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, max 28%                        

€ 15.876

Bruto milieu-investeringsaftrek 36% (over max. €75.000)

€ 20.412

Netto voordeel bij 49,5% inkomstenbelasting en rekening houdend met 14% MKB winstvrijstelling

€ 15.448

Netto Investering (bij volledige uitnutting) 

€ 41.252

Bruto Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, max 28%                        

€ 15.876

Bruto milieu-investeringsaftrek 36% (over max. €75.000)

€ 20.412

Netto voordeel bij 49,5% inkomstenbelasting en rekening houdend met 14% MKB winstvrijstelling

€ 15.448

Netto Investering (bij volledige uitnutting) 

€ 41.252

Elektrisch rijden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het elektrisch rijden nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief over de duurzame bedrijfswagens van Volkswagen.

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Onderhoud aan de elektrische bedrijfsauto. Hoe werkt dat?

Elektrische bedrijfswagen: kopen of leasen?

Welke kosten heb je bij een elektrische bedrijfswagen?

Deze artikelen zijn wellicht ook iets voor jou

Bereken jouw financiële voordeel

Kom langs bij de Volkswagen Bedrijfswagens dealer en bereken samen het voordeel van elektrisch rijden voor jouw onderneming.